HR EN

Predstavljanje knjige: Kvarnerski otoci pješice i biciklom

calendar_month20.05.2023.
 
schedule18:00
Mrgarić
calendar_month20.05.2023.
 
schedule18:00

Lara Černicki i Stašo Forenbaher već su se svojim prethodnim zajedničkim knjigama – Kratke šetnje u prošlost, Starim cestama preko Velebita i  Starim cestama do mora – dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatske prirodne i kulturno-povijesne baštine, kao predani istraživači koji su javnosti otkrili niz do tada zapostavljenih spomenika kulture i kao vješti pisci koji kod čitatelja pobuđuju strast za istraživanjem često zaboravljenih kutaka naše domovine. Ovog puta fokus svojeg interesa usmjerili su na kvarnerske otoke. Kvarnerski otoci pješice i biciklom je njihova najnovija knjiga.

Obilazili su ih, mjesec za mjesecom, pune dvije godine. Šetali su se i vozili biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. A potom su sve to saželi u tristotinjak stranica i smjestili među korice ove knjige.

Prirodne ljepote krškog krajolika Baške idealne su za različite vrste aktivnosti na otvorenom,a  pješačke i biciklističke staze jedne su od najljepših na Kvarneru, a i šire.